maandag 25 oktober 2010

Hoe voorkom je grijs draaien?



Je hoort vaak dat platen "Grijs gedraaid" zijn, hoe komt dat?

Grijs draaien komt van vaak draaien is de algemene veronderstelling, het antwoord daarop is ja en nee.

Ja, als je een plaat vaak draait dan kan hij slijten, elke plaat slijt bij het afspelen.
Nee, ik heb platen die al heel vaak gedraaid zijn en toch klinken ze nog fantastisch.

Iedereen die platen heeft en daar zuinig op is en de nodige zorg daaraan besteed, zal verklaren dat vaak draaien niet direct tot grijs draaien hoeft te leiden, regelmatig schoonmaken, altijd de platenborstel gebruiken en af en toe een echt grondige schoonmaakbeurt kunnen het behoud van platen aanzienlijk verlengen.

De werkelijke reden van grijs draaien heeft niets met vaak draaien van een plaat te maken maar eerder met hoevaak je de plaat draait in een bepaalde tijdsduur.

LP's EP's Maxisingles en singles zijn gemaakt van vinyl, of nog beter gezegd van PVC in lekentaal plastic genoemd, PVC heeft na verhitting enige tijd nodig om af te koelen en zijn originele moleculaire toestand te hervinden, hier zit het probleem van grijsdraaien.

De naald is gemaakt van diamant of saffier, dit zijn enorm harde gesteenten die in de juiste naaldvorm zijn geslepen, deze naald verplaatst zich met een dermate hoge snelheid door de groef dat de naald enorm heet wordt, 1000 graden is geen uitzondering, maar omdat de naald klein is evenals de contactvlakken tegen de groefwanden koelt dit weer snel af, desondanks wordt het PVC dermate warm dat de moleculaire samenstelling tijdelijk verandert, dit doordat de groefwanden een korte tijd door de wrijving verhit zijn geweest, De plaat heeft na afspelen dus een hersteltijd nodig, deze hersteltijd is ongeveer 6 tot 11 uur per plaat.

En hier zit het probleem van het grijsdraaien, de vele veertigers, vijftigers en ouderen kennen dat wel uit hun eigen jeugd als ze een plaatje hadden wat zo geweldig was dat deze meerdere keren achter elkaar gedraaid werd, de plaat kreeg geen hersteltijd en de moleculaire samenstelling van het PVC is blijvend veranderd waardoor de slijtage kon optreden.

Dus mijn advies is om een plaat nooit meer dan een keer per dag te draaien, geef je plaat hersteltijd, je platen zullen je dankbaar zijn door klokgaaf te blijven klinken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide