maandag 25 oktober 2010

De groef in een LP

Dit is een foto met 200x vergroting

Dit is een foto met 500x vergroting

Dit is een foto met 1000x vergroting

Een LP heeft één doorlopende groef van de inloopkant naar de uitloopkant, in deze groef is de muziek opgeslagen, in deze groef verzameld zich na verloop van tijd vuil en de LP is vaak viezer dan je denkt.

Dit vuil veroorzaakt tikken en krassen en is als een soort ruis constant op de achtergrond hoorbaar bij afspelen, ik kan wel stellen dat 80% van alle ruis veroorzaakt wordt door vuil

Bij de 2e en 3e foto is dat goed zichtbaar, het vuil ziet er uit als stukjes steen, als deze deeltjes in botsing komen met de naald van je element dan kunnen deze met geweld in de groefwand(en) geslagen worden waardoor de naald uit de groef kan springen en nog meer schade kan veroorzaken.



Maak daarom altijd de plaat schoon voordat je deze afsteelt, gebruik een goede platenborstel van het type "Decca Brush" dit is een platenborstel met een aluminium behuizing waarin 2 rijen carbonfiber haren zijn geplaatst, de haren komen tot diep in de groef en vegen al het vuil uit de groef, doordat de houder van de borstel van aluminium is en de haren contact maken met het metaal worden statische ladingen via de borstel en de persoon die deze vasthoudt naar aarde afgevoerd.

Je kan het afvoeren van de statische lading verbeteren door er een snoertje aan te maken met een zelftapper en de andere kant van dat snoertje aan aarde monteert, dan heb je een perfect middel om statische ladingen af te voeren, ze zijn ook wel met snoertje te koop maar dat wordt zoeken.

Decca was de eerste fabriek die deze borstels maakte vandaar de naam Decca Brush, maar uiteraard is elke borstel met carbonfiber haren geschikt, deze borstels zijn alleen geschikt voor DROOG gebruik.



De ouderwetse borstels met fluweel kan je beter mijden, met deze borstels druk je eerder het vuil verder in de groef dan dat je het verwijderd, deze borstels NOOIT DROOG gebruiken, voor nat reinigen van een LP zijn ze wel geschikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide